Почетна

Почнуваат регоналните форуми на Цивика мобилитас

Објавено на: 21-06-2016

Со организирањето на форумот за пелагонискиот и југозападниот регион, во петок, на 24 јуни 2016 година во Битола, започнува новиот циклус регионални форуми на Цивика мобилитас – „Твој простор – твој глас“. Форумот ќе се одржи во рамки на фестивалот „Битола отворен град“, ќе започне во 12 часот и ќе...

ПОВЕЌЕ...

ДВЕ ИНФОРМАТИВНИ СЕСИИ ЗА ПОВИКОТ ЗА СТИПЕНДИИ

Објавено на: 21-06-2016

Цивика мобилитас ќе одржи две информативни сесии за повикот за мали грантови за стипендии, и тоа во Скопје на 22 јуни 2016 г.(среда) со почеток во 12 часот во просториите на МЦМС и во Битола на 24 јуни 2016 г. (петок) со почеток во 16.30 часот во Порта џез.

ПОВЕЌЕ...

Работилница за организациски развој

Објавено на: 16-06-2016

Запознавање со концептот на организацискиот развој на граѓанските организации и нивниот животен циклус беа темите на работилницата што се одржа на 16 јуни 2016 година во х. ТЦЦ Гранд Плаза, Скопје. На работилницата учествуваа претставници од дваесетте институционални грантисти од вториот повик на Цивика мобилитас, а ја водеше Ана Василаче...

ПОВЕЌЕ...

Работилница за мобилизирање на заедницата

Објавено на: 16-06-2016

Мобилизирање на заедниците, промоција на граѓанскиот активизам и зајакнување на конституентите на граѓанските организациции беше главната идеа на работилницата што се одржа на 14 јуни 2016 година во Канцеларијата за млади на Општина Центар, Скопје. На работилницата учествуваа деветнаесет претставници на институционалните и акциските грантисти на Цивика мобилитас, а ја...

ПОВЕЌЕ...

Наскоро ќе бидат познати добитниците на акциски грантови на Цивика мобилитас

Објавено на: 13-06-2016

Цивика Мобилитас во текот на месец мај ја заврши проверката на административниот квалитет и на подобноста на пријавите за вториот повик за акциски грантови под број ЦМ-АКТ-02. На повикот што беше отворен од 15 април 2016 година до 10 мај 2016 година беа поднесени вкупно 84 пријави.

ПОВЕЌЕ...

Вести од грантистите

Трета трибина на „Нов контакт – Македонија“

Објавено на: 27-06-2016 од НОВ КОНТАКТ

Здружението „Нов контакт – Македонија“ на 22 јуни 2016 година, на Скопскиот саем ја одржа третата по ред трибина што е дел од проектот „Развој преку комуникација“, посветен на македонската...

ПОВЕЌЕ...

ПОВИК за ангажирање на Експерт за системи за квалитет во управувањето (СКУ) за граѓански организации (1 извршител)

Објавено на: 20-06-2016 од Центар за истражување и креирање политики

Центарот за истражување и креирање политики, во рамки на проектот „Унапредување на граѓанското општество и промовирање на принципите на добро владеење преку воведување на системи за квалитет во управувањето во...

ПОВЕЌЕ...

Повик за учество во Работна група за воведување на Систем за квалитет во управување (СКУ) во граѓански организации

Објавено на: 16-06-2016 од Центар за истражување и креирање политики

Почитувани, Центарот за истражување и креирање политики, во рамки на проектот „Унапредување на граѓанското општество и промовирање на принципите на добро владеење преку воведување на системи за квалитет во управувањето во...

ПОВЕЌЕ...

Семејно насилство врз жените со хендикеп

Објавено на: 15-06-2016 од Полио Плус

Полио Плус – движење против хендикеп на 8 и 9 јуни во хотелот Бест Вестерн во Скопје ја оддржа работилница на тема: „Специфичности на семејното насилство врз жените со хендикеп“...

ПОВЕЌЕ...

12 јуни – Светски ден за борба против злоупотреба на детскиот труд

Објавено на: 13-06-2016 од Прва детска амбасада во светот „Меѓаши“

Насекаде во светот, милиони деца се секојдневно изложени на најтешките форми на злоупотреба на детскиот труд. Во оваа категорија спаѓаат сите форми на ропство, набавка или понуда на деца за...

ПОВЕЌЕ...

logos

Цивика мобилитас е проект на Швајцарската агенција за развој и соработка (SDC), кој го спроведуваат
NIRAS од Данска, Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) и Шведскиот институт за јавна администрација (SIPU)